Interbellumwoning naar ontwerp van Th. Desmet

Beschrijving

Het deels onderkelderde rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1936, in opdracht van de weduwe Vermeulen naar ontwerp van architect Theofiel Desmet, ook de ontwerper van het huis ernaast nummer 40 in een gelijkaardige baksteenarchitectuur, aansluitend bij het modernisme. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen, op een arduinen plint, gevelbeëindiging door rollagen en dekstenen. Het enkelhuis heeft een smalle toegangstravee aan de rechterzijde en een bredere venstertravee links. De bovenverdiepingen worden gemarkeerd door een rechthoekige bakstenen erker, doorlopend over twee bouwlagen, met ernaast een ondiep balkon met buisleuning. De gevel is voorzien van rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk, één betonnen tussenstijl met simili aan de erkers. De rechthoekige deur met ijzeren rooster is bewaard.

Volgens het bouwplan vertoont het huis de traditionele ruimte-indeling van een enkelhuis. Het grondplan is gelijk aan het grondplan van het huis nummer 40 ernaast: rechts een inkomhal met trap, links een eetkamer aan de straatzijde en een woonkamer met erker, uitziend op een koer aan de achterzijde. De keuken en het toilet zijn gelegen in het verlengde van het trappenhuis. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers en een badkamer boven de inkomhal. Op de tweede verdieping bevinden zich een slaapkamer en een zolderkamer. De kelder omvat een ruimte voor kolen en voorraad.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/A/2.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Karis Sterckx, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen