Burgerhuis naar ontwerp van Jozef Bijtebier

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis in eclectische stijl van drie bouwlagen boven een souterrain en afgedekt door een zadeldak (nok evenwijdig met de straat), gebouwd naar ontwerp van 1913 van architect Jozef Bijtebier (Brussel) in opdracht van Marie Albertine Schatteman, weduwe van Pieter Bijtebier. Gevelparement van rode bakstenen in kruisverband, met contrasterende witgeschilderde bepleistering voor deur- en vensteromlijstingen, op een plint van blauwe hardsteen, spaarzaam gebruik van witte steen voor kroonlijst boven venster van souterrain en boven deur. Decoratief uitgewerkte lijstgevel met houten kroonlijst op klossen, bepleisterde gevelbanden ter hoogte van de lateien en lekdorpels. De eerste bovenverdieping is uitgewerkt met een licht uitspringende houten gebogen erker, ondersteund door twee consoles. De bovenste verdieping bevat een drielicht met centraal een deurvenster met gebogen ijzeren leuning. Gebogen benedenvenster met rolluik en rechthoekige bovenvensters met grotendeels vernieuwd schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten. Rechthoekige deuropening met afgeronde hoeken in omlijsting van gepleisterde negblokken, bekronend bolkozijn als bovenlicht. Rechts van de deur bevinden zich resten van een voetschraper. Het venster van het souterrain is vervangen door een garagepoort.

Volgens het bouwplan bestaat de bel-etage uit een aaneenschakeling van een salon, een eetkamer en een veranda, met aan de rechterzijde een kleine inkomhal met trap, achter de trapkoker bevindt zich een 'parloir'.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/48.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Anne Vandeplassche, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen