Burgerhuis naar ontwerp van Ormond Bibauw

Beschrijving

Burgerhuis, en later Café 't Schuttershof, met achtergelegen schutterstoren. Huis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een pseudo-mansardedak met twee dakkapellen, volgens de bouwaanvraag van 1923 ontworpen door Ormond Bibauw voor A. De Clercq. Later werd het huis aangepast tot café.

Burgerhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel onder een kroonlijst met consoles. De witte gevelbepleistering en ornamentiek zoals bloemenguirlandes, medaillons, vensteromlijstingen, tandlijsten en klassiek hoofdgestel verwijzen naar het classicisme. Bovenverdieping met omlijst rechthoekig vensters en gebogen erker op console met guirlandes op de borstwering. De brede dakkapel boven de erker, heeft voor het middenvenster een klein ijzeren balkonhek. Volledig verbouwd begane grond tot beglaasde winkelpui.

Links van het huis bevindt zich een eenlaagse travee met inrijpoort, geflankeerd door twee schamppalen, en bekroond door het opschrift 'Vlijt Gedijdt', vermoedelijk te linken aan de schuttersgilde. Een gebogen fronton met vaasbekroning lijnt de poortgevel af.

In 1947 diende Louis Van Cleemput, uitbater van het café, een bouwaanvraag in tot "het oprichten van een dubbele wip met buffet achteraan het eigendom". In 1948 werd op de plaats van de aanhorigheden de schutterstoren gebouwd naar ontwerp van Raoul De Meyer.

Volgens het oorspronkelijke bouwplan leidde de doorrit naast het huis naar aanhorigheden achterin de tuin, bestaande uit een garage en magazijn. Links van de doorrit was een toegang tot een bureau aan de straatzijde van het huis en aansluitend de vestibule met het trappenhuis. Vanuit de vestibule was ook het salon, de eetkamer en de keuken toegankelijk, Aan de tuinzijde bevond zich een veranda, toegankelijk vanuit de eetkamer en de keuken. Op de bovenverdieping waren drie kamers gelegen. Later werd de benedenverdieping verbouwd tot café, de uitbater van het café liet volgens de bouwaanvraag van 1947 een staande wip bouwen op het terrein.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/A/114; 1947/A/3.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

De achterliggende schutterstoren werd vanaf 2011 ontmanteld en is niet langer bewaard.

• DILLEN J. 2011: Bouwbedrijf ontmantelt schutterstoren aan Sint-Pietersstation [online], https://www.nieuwsblad.be (geraadpleegd op 21 september 2021).