Restanten Britse militaire post Swan Chateau

Beschrijving

Restanten van een betonnen militaire post in de beboste rand van het huidige ontsloten Tortelbos, ten oosten van de Pannenhuisstraat, ten zuidwesten van kasteel Wit Huis. In de open grasvlakte vlakbij staat een tweede betonnen militaire post.

Restanten van een betonnen militaire post in het park van het voormalige Sint-Pieterskasteel. Dit kasteeltje, dat tijdens de oorlog volledig verwoest zou geraken, paalde aan het park van het kasteel Beau Séjour. Op Britse militaire stafkaarten werden beide kasteeltjes samen aangeduid als Swan Chateau. Op Duitse kaarten wordt het kasteel Beau Séjour ook wel aangeduid met Schloss Withuis. Tot aan de zomer van 1917 lag dit kasteelpark zo’n drie kilometer van het front verwijderd. Na het Duitse Lente-Offensief was dit maar 1500 meter. De twee betonnen constructies werden opgetrokken in de zuidelijke hoek van het kasteelpark. Ter hoogte van beide constructies liep in noord-zuidelijke richting een gekartelde loopgraaf met prikkeldraadversperring.

• München, Kriegsarchiv, Collectie militaire stafkaarten, Ieperen, 11/8/1917.
  • PRIEM V. 1996: Kastelen en landhuizen in Groot-Ieper, Ieper.
  • Mapping the Front: German maps. Military Mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2010], Gruppe Wytschate, 4/4/1918; Feindkarte, 28/6/1918.
  • Informatie meegedeeld door Peter Oldham (14/9/2012).

Auteurs: Decoodt, Hannelore