Versteende noodwoning Koning Albertfonds

Beschrijving

Woning nabij het gehucht Groene Jager, op ongeveer twee kilometer ten zuiden van de kerk van Vlamertinge.

Historische achtergrond

Het betreft een in oorsprong demonteerbare houten barak van het Koning Albertfonds, van het type Zanen & Moenaert, 9 x 6 meter.

Op de plaats van onderhavige noodwoning stond geen vooroorlogs gebouw. Tijdens de oorlog lag deze zone in het hinterland en werden hier in de omgeving diverse Britse kampementen ingericht. Na de oorlog is hier een demonteerbare houten barak van het Koning Albertfonds opgetrokken, type Zanen & Moenaert. Het betreft het type 9 x 6 meter, met een centrale ruimte van 3 x 6 meter, met aan weerszijden twee ruimtes van 3 x 3 meter. De woning werd naderhand uitgebreid en de houten buitenmuren werden vervangen door een stenen muur, maar heel veel elementen zoals de oorspronkelijke indeling van de noodwoning, het houten dakspant, het schrijnwerk, de plafonds, de binnendeuren,… zijn bewaard gebleven.

Beschrijving

Rood bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van witgeschilderde betonnen lateien, betonnen bolkozijnen en deels behouden schrijnwerk. Gecementeerde plint. Onder meer aan zijgevel gebruik van gerecupereerde gele baksteen. In de vier middentraveeën zit het volume van de oorspronkelijke houten barakconstructie, met behouden indeling en deels bewaard houten schrijnwerk. Enkele muuropeningen zijn vermoedelijk (deels) aangepast. De oorspronkelijke barak, met afmetingen van 9 x 6 meter is ingedeeld in een centrale ruimte van 6 x 3 meter, met voor- en achterdeur en aan weerszijden telkens twee ruimtes van 3 x 3 meter. Vermoedelijk deels bewaarde geprefabriceerde muurplaten op muurkaders, met deuropening of vensteropening van hoogte 125 centimeter x breedte 60 centimeter of vensteropeningen van hoogte 125 centimeter x breedte 120 centimeter, met twee opendraaiende vleugels. Vensteropeningen met houten roedeverdeling. Bewaarde binnendeuren. Houten dakgebinte met Engels spant, houten dakbebording uit planken. Plankbeschieting tegen de plafonds.

• Brussel, Rijksarchief: Fonds T 264, nummer 14648.
  • Mapping the Front: German maps. Military Mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2010], Gruppe Wijtschate, 4/4/1918.
  • DEMEURIE D. & VANDEWALLE J. 2006: Onder dak. Over barakken en noodwoningen na WO I. Met uniek fotomateriaal, Diksmuide.

Auteurs: Decoodt, Hannelore