Britse militaire posten dijk Ieperleekanaal

Beschrijving

Britse betonnen militaire posten tegen de westelijke zijde van de kanaaldijk Ieper-IJzer, op zo’n 280 meter ten noorden van Duhallow A.D.S. Cemetery.

Historiek

Rond 1700 vormde het nieuwe Ieperleekanaal, dat tussen 1636 en 1643 werd gegraven ter vervanging van de dichtgeslibde Ieperleet, de grens tussen Frankrijk en de Spaanse Nederlanden. Langs de linkeroever ontstond een verdedigingslinie of 'retranchement', waarbij een 4 à 5 meter hoge berm werd gebouwd: de huidige kanaaldijk. Deze verdedigingslinie maakte deel uit van de grensverdediging die de Franse vestingbouwer Vauban uitbouwde van de Noordzee tot Charleroi.

Tot aan de Tweede Slag bij Ieper lag de Kanaaldijk op ongeveer acht kilometer van de frontlijn. De dijk werd enkel gebruikt door de artillerie. Vanaf september 1916 werden talrijke versterkte schuilplaatsen ('dug-outs') gebouwd in de linker- en rechteroever van het kanaal, door de compagnies genie van de 38ste (Welshe) Divisie. In december 1916 en januari 1917 werd dit werk voortgezet door de 'Royal Engineers', die opdrachten uitvoerden voor de Britse 39ste divisie. Door de aanhoudende beschietingen van de bruggen over het kanaal en van de Kanaaldijk dienden voortdurende herstellingen te worden uitgevoerd. Daarbij werd steeds meer beton gebruikt. In voorbereiding op het grote offensief van de zomer van 1917 werden onder meer aan de westelijke zijde van de Kanaaldijk verschillende vooruitgeschoven verbandposten uitgebouwd ('Advanced Dressing Stations' of A.D.S.), zoals 'Duhallow', 'Talana Farm' en 'Essex Farm'. Behalve als hulppost ('Duhallow Dressing Station') zouden deze constructies in juli 1917 ook gebruikt zijn als commandoposten van de 39ste divisie.

Beschrijving

Betonnen militaire posten. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Kenmerkend zijn de steunberen tegen de westelijke muren.

• Informatie afkomstig van Peter Oldham (18/10/2013).
  • Informatie afkomstig van de informatieborden op de site John McCrae.
  • München, Kriegsarchiv: Collectie militaire stafkaarten, Ieperen, 11/8/1917.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], St. Julien, 28 NW2, 6B, 30/3/1918.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.

Auteurs: Decoodt, Hannelore