Villa Moens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Moens

Beschrijving

De villa met omringende, omhaagde tuin werd omstreeks de vorige eeuwwisseling opgericht door Alfred Moens die gehuwd was met Veronique Goffeau, dochter van J.B. Goffeau, burgemeester van Nossegem in de periode 1886-1891 en 1896-1900 en stichter van de houtzagerij op de Leuvensesteenweg (zie gemeente-inleiding).

Alfred Moens was gemeentesecretaris van Nossegem van 1896 tot zijn ontslag in 1938. De nieuwe woning werd kadastraal geregistreerd in 1900 en volgens kadastergegevens hetzelfde jaar in gebruik genomen; als eigenaar wordt melding gemaakt van 'Alfred Moens-Goffeau, gemeentesecretaris'. Al in 1906 werd een vergroting ingetekend waardoor het pand zijn huidige volume verkreeg.

Met schijnvoegen gecementeerd geheel met verspringende volumes van twee bouwlagen; het links inspringende deel telt één travee onder afgewolfd zadeldak met de nok loodrecht op de straat en is voorzien van een puntgevel met schouderstukken, het rechtse deel telt twee traveeën onder een leien zadeldak, parallel aan de straat en is voorzien van een lijstgevel met geprofileerde houten kroonlijst op modillons, onderbroken door een tuitvormig dakvenster; de rechthoekige of steekbogige vensters met bewaard schrijnwerk zijn gevat in een bandomlijsting en de deur heeft een kleine luifel op schoorstukken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie B 1900/3, 1906/5.