Oorlogsmonument ontworpen door A. Strijmans

Beschrijving

Het oorlogsmonument werd opgericht in 1922, naar ontwerp van de Antwerpse beeldhouwer Strijmans. De fabriek Cooppal, sinds 1969 Poudreries Réunies de Belgique (P.R.B.), had een sterke stem in het debat over de vormgeving ervan. Oorspronkelijk stond het oorlogsgedenkteken tegen de oude Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus. Na de bouw van de nieuwe kerk in 1932 kreeg het zijn huidige plaats aan de noordoostzijde van de nieuwe kerk, tegen het transept.

Centraal staat een Heilig hartbeeld op een natuurstenen sokkel. Hierop staat de inscriptie: DANKBARE HULDE / VAN / wapenschild met Belgische leeuw / CAULILLE / AAN / HET HEILIG HART / VAN JEZUS. De sokkel wordt geflankeerd door twee natuurstenen platen met daarop bas-reliëfs. Het linker reliëf stelt een staande soldaat in wapenrusting uit de Eerste Wereldoorlog voor, in driekwarthouding weergegeven met laarzen, lange mantel, geweer in de handen, patroongordel en helm. Hij blikt naar beneden in de richting van de sokkel. Op het rechter reliëf is een vrouw voorgesteld, eveneens staande maar deze keer in profiel. Zij draagt een lang kleed, een mantel met kap, een kapje op het hoofd en klompen aan de voet. Zij omarmt een meisje in een lange jurk en eveneens op klompen, dat een bloementuil als eerbewijs in de handen houdt. Naast de soldaat en de vrouw komt volgende verticaal gebeitelde inscriptie voor: ONSTOEKOME / UWRYK. Tegen de centrale sokkel zijn vier gedenkplaten aangebracht de namen van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Vooraan op het basement komen op de uiterste hoeken twee kleinere plaatjes voor met de inscripties: 1914-1918 en 1940-1945. Het monument is gesigneerd naast de laarzen van de soldaat: A. STRYMANS / ANTWERPEN.

• ROMBAUT A., Meegedeelde gegevens, Bocholt, 2011-2012.
  • ENGELEN (C.) – MARX (M.) (2002): Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën. Studia 90, deel III, (Brussel-Leuven), 1474 (daar verkeerdelijk Baulille geschreven).
  • ENGELEN (C.) – MARX (M.) (2006): La sculpture en Belgique à partir de 1830, deel VI, (Leuven) 3328 (zelfde fout).
  • RESPEN J. 1982-1983: Oorlogsrelikten als toeristische objekten – Noord-Limburg, onuitgegeven eindverhandeling, deel 1, Hasselt, Hoger Instituut voor Toerisme, Hotelwezen en Voedingsbedrijven, 18-19.
  • VANDER SANDEN T.: Het oorlogsmonument, De Klaveren Heer 7.1, 4-10 (met afbeeldingen).

Auteurs: Pauwels, Dirk