Oorlogsmonument

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Beschrijving

Oorlogsmonument, opgericht in de jaren 1920 voor de Beringse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk stond het gedenkteken in een vrij groot, van een sierlijk hekwerk voorzien plantsoen, midden op de Markt, voor de kiosk. Volgens een oude prentkaart zou het monument ontworpen zijn door een zekere Mej. Oriane, waarover verder niets bekend is.

Het gedenkteken bestaat uit een borstbeeld van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, in wapenrusting en met helm, op een hardstenen sokkel. De pijlervormige sokkel heeft op de hoeken lichtjes afgeschuinde verticale banden, bovenaan voorzien van telkens twee groeven en onderaan van drie kwasten. Deze banden lopen uit in vier voluten, die aansluiten op een bovenaan afgeschuinde vierkante hardstenen boord, met op regelmatige afstand acht blokken met afzaat en bekronende bollen, waartussen een vierkante ijzeren reling. In het aldus ontstane perkje ligt wat dolomiet. Een band van laurierbladeren lijnt de sokkel bovenaan af.

Aan de voorzijde van de sokkel komt onder de laurierband een Grieks kruis voor, gevat in een cirkel. Daaronder staat volgende inscriptie: AAN / ONZE HELDEN / A / NOS HEROS / 1914-1918. De linkerzijde van het monument vertoont een gelijkaardig kruis, met eronder een wapenschild met leeuw en het opschrift: DE SOLDATEN / VAN HET 4de REGI[MENT] / VRIJWILLIGERS / 2de BAT.[ALJON] 3de Cie / ALHIER / GESNEUVELD / 28-9-1914. Aan de rechterkant ziet men een analoog kruis, met eronder het wapenschild van Beringen en de tekst: GEVALLEN / OP HET VELD / VAN EER, en de namen van de gesneuvelden. Op de achterzijde komt weer hetzelfde kruis voor, met eronder de inscriptie: BURGERLIJK / SLACHTOFFER / HEEREN LEOPOLD / VAN COURSEL / 27-9-1914.

• CIERPIAL Ch., Meegedeelde gegevens, Beringen, 2012.
  • BERTRANDS M., CIERPIAL Ch., CRUYSBERGHS F. e.a. 1998: Grootvaders oorlog. Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in Beringen, Beverlo, Koersel en Paal, Beringen, 139, 140 (oude prentkaart met vroegere opstelling).
  • BROCKMANS C. s.d.: Beringen stad en buitingen, Hasselt, 205, 264 (oude prentkaarten van het monument op de vroegere plaats).
  • RESPEN J. 1982-1983: Oorlogsrelikten als toeristische objekten – Noord-Limburg, onuitgegeven eindverhandeling, deel 1, Hasselt, Hoger Instituut voor Toerisme, Hotelwezen en Voedingsbedrijven, 9-11.

Auteurs: Pauwels, Dirk