erfgoedobject

Pijlerkapel met linden

bouwkundig / landschappelijk element
ID
215676
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215676

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel met linden
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Pijlerkapel met linden
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Deze wegkapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, maar wordt vaak verkeerdelijk toegeschreven aan Sint-Rochus; ze is gelegen tegenover het Hof van Reynegom en wordt geflankeerd door nieuw aangeplante linden. De huidige kapel werd volgens diverse literatuurbronnen gebouwd ter vervanging van een 18de-eeuwse kapel met jaarsteen '1726', volgens de inventarisatiegegevens uit de jaren 1960 '1724'. Deze kapel wordt aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) en de 19de-eeuwse topografische kaarten.

Aangezien de kapel ten gevolge van de straatverbreding vlak bij de straat kwam te liggen werd in 1994 beslist de kapel iets verder naar achter te plaatsen. De kapel werd onder leiding van architect Denise Debrouwer gereconstrueerd tussen twee eerder nieuw aangeplante linden; het materiaal werd maximaal gerecupereerd. De oorspronkelijke cementbezetting werd vervangen door een pleisterlaag.

De eenvoudige bepleisterde pijlerkapel heeft een zadeldak met tichels en een getraliede rondboognis met plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000818, Veldkapelletje met erom staande lindebomen (S.N., 1950).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pijlerkapel met linden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215676 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.