Bron De Drink

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bron De Drink

Beschrijving

Gecultiveerde bron De Drink in het gehucht Zwaen, gelegen aan de rand van een wei tegenover een poel en een elektriciteitscabine. De bron leverde water voor de buurtbewoners vóór de aanleg van de waterleiding. Over heel Voeren zijn er verschillende van deze bronnen aanwezig. Deze bron is de hoogste bron in Sint-Pieters-Voeren die water aan de Voer levert. Het water loopt van de bron deels onder de grond in een buis en deels boven de grond richting de Commanderie.

Het is een gecultiveerde bron gelegen onder het maaiveld met opgemetste muren. Het is niet duidelijk waar de bron ontspringt, maar mogelijks onder het betonnen wegdek. De bron is toegankelijk via betonnen, bakstenen en hardstenen trapjes die naar de plaats leiden waar men water kon opvangen. Bovenaan afgezet met buisleuning.

Auteurs: Verwinnen, Katrien