Burgerhuis naar ontwerp van Prosper Buyck

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een vernieuwd mansardedak (leien en pannen). Volgens de bouwaanvraag van 1912, oorspronkelijk een café met woning, gebouwd in opdracht van Louis Deudon en naar ontwerp van architect Prosper Buyck. De lijstgevel heeft een parement van witte baksteen, op een arduinen plint met keldergat, en wordt afgelijnd door een vernieuwde kroonlijst. Het gevelparement wordt verfraaid door talrijke gevelbanden van zwarte baksteen. Een arduinen puilijst lijnt de begane grond af. De venstertraveeën in de bovenbouw worden geflankeerd door lisenen. De twee deurvensters van de bel-etage zijn segmentboogvormig, met arduinen aanzetstenen in de ontlastingsbogen, en zijn voorzien van rechthoekige balkons op arduinen consoles en met ijzeren leuning. De rechthoekige vensters van de bovenste verdieping worden afgedekt met ijzeren I-balken met rozetmotieven ondersteund door arduinen hoekstenen. De verdiepte panelen onder de vensters zijn voorzien van een arduinen paneel. De bovenvensters zijn voorzien van houten T-ramen. In de pui wordt het rechthoekig venster van het oorspronkelijke café geflankeerd door twee deuren, rechts de cafédeur en links de deur die toegang verleent tot de vestibule en trap naar de woning op de bovenverdieping, met links ervan een in de plint ingewerkte ijzeren voetschraper, de rechthoekige deuren en venster bevatten een ijzeren rozetlatei.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/B/89.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Karis Sterckx, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen