Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Twee neoclassicistische stadswoningen op het Marktplein met een eind 19de- of begin 20ste-eeuws uitzicht gebouwd als één geheel, maar mogelijk met oudere kernen. Deze panden zijn net als de nummers 41-43 enkele van de weinige bewaarde panden die dateren van voor de vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op het perceel tegenover de kerk was al bebouwing ten tijde van het primitief kadaster (circa 1825). Het huidige uitzicht van de gevel is ontstaan bij een verbouwing van een ouder pand met een zelfde indeling (zie oude foto Heemkring Bilisium) op het einde van de 19de of begin van de 20ste eeuw.

Voortgaande op kadastergegevens werd er een nieuwe opbouw en verkoop geregistreerd in 1897 waarbij het pand op de mutatieschets in twee werd verdeeld en uitgebreid werd aan de achterbouw. In 1901 werd er een vergroting opgetekend (eveneens van de achterbouw) en in 1908 nog een verbetering aan het gebouw. Mogelijk kreeg het gebouw bij deze laatste mutatie het huidige uitzicht. Volgens het kadaster was bij deze wijzigingen de familie Barthels eigenaar van het pand, hiervoor in eigendom van de familie Van Elst. Vanaf 1901 werd Kerkhofs–Barthels Nicolaas vermeld als naakte eigenaar en apotheker, wat doet vermoeden dat er vanaf toen al een apotheek gevestigd was in nummer 47.

Oorspronkelijk opgevat als een dubbelhuis met centrale toegang en de twee linkse traveeën (nummer 47) waren voorzien van een winkelpui en dubbele toegangsdeur tot de winkel (oorspronkelijk een apotheek).

Dubbelhuis van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend mansardedak (leien en pannen) met oeils-de-boeuf en centraal dakvenster. De gecementeerde gevel is voorzien van imitatie-bossagewerk, hoekkettingen en een uitgewerkte borstwering. Houten geprofileerde kroonlijst op klossen en tandfries. Rechthoekige muuropeningen alle met een geprofileerde gecementeerde omlijsting met uitgewerkt hoofdgestel. De centrale toegangsdeur heeft een geprofileerde hardstenen omlijsting. Boven de deur ijzeren balkon op hardstenen consoles. De andere muuropeningen op de begane grond werden grondig aangepast.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Bilzen, afdeling I (Bilzen), 1897/22, 1901/22 en 1908/37.

Auteurs: Verwinnen, Katrien