Herberg De Heide

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Heide

Beschrijving

Op de kruising van de Herentalsesteenweg en de Olensteenweg, op een smal hoekperceel met de Berkenbaan, staat sinds 1933 Herberg De Heide, in de schaduw van twee lindes. Zowel het exterieur, het interieur en het meubilair van dit nog steeds goed draaiende volkscafé zijn volledig authentiek bewaard, wat dit pand een uitstekend voorbeeld maakt van een café zoals ze in Vlaanderen tijdens het interbellum langs drukke steenwegen werden gebouwd.

Herberg De Heide is een vrijstaand pand op L-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Het gaat om een hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen, tegen de linker zijgevel (noordoost) aangevuld met een laag volume van twee traveeën. In de noordwestelijke hoek zit de voordeur, in een afgeschuinde hoek, afgewerkt met een driehoekig gecementeerd veld waarin het opschrift "IN DE HEIDE HERBERG". Deur- en muuropeningen zijn segmentbogig, met rollagen die door een afwisseling van rode en witte baksteen voor accenten in de gevel zorgen. Zowel de voorgevel als de zuidelijke zijgevel kregen grote vensteropeningen.

Het café bestaat uit een gelagzaal die de volledige benedenverdieping van het hoofdvolume inneemt en een zaaltje in de aansluitende, lagere aanbouw. De L-vormige plattegrond zorgt ervoor dat vanuit een hoek in de gelagzaal via een achterdeur de koer te bereiken is, met in een kleine aanbouw het toilet. Het interieur en het meubilair van dit café zijn volledig bewaard zoals het in 1933 werd ingericht. De gelagzalen hebben een vloer in veelkleurige cementtegels, met een druk radvormig patroon. Opvallendste element is het toogmeubel, bestaande uit een houten toog met koperen stang en een toogkast met ingewerkte grote centrale spiegel geflankeerd door glazenkasten. Het volledige meubel is voorzien van fraai geometrisch art-deco-houtsnijwerk. Ook de houten tafels, stoelen en barkrukken dateren van de jaren 1930, met in de hoek een kaarttafel.

• Kadasterarchief Antwerpen 207: mutatieschetsen, Kasterlee 2de Afdeling (Lichtaart) Sectie E, 1933/11.
  • www.cafedeheide.be (laatst geraadpleegd op 20 september 2013).