Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Beschrijving

Burgerhuis, volgens bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van architect Urbain Crommen. Gelegen achterin voortuintje met bewaard ijzeren hekwerk.

Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak (pannen). Parement van witte baksteen op hardstenen sokkel met keldervenster. Lijstgevel afgewerkt met hoofdgestel met gebogen houten kroonlijst op consoles. Gebruik van arduin voor plint, geprofileerde lijsten, tot cordon doorgetrokken dorpels. Smalle linker deurtravee en breed licht uitspringend zijrisaliet met rondboogvormige benedenvenster onder omlopende arduinen waterlijst, voorzien van ijzeren hekwerk. Bovenverdieping met halfronde gemetste erker, erboven gebogen ijzeren balkonhek, getoogd deurvenster. Respectievelijk rechthoekig en getoogd venster in de deurtravee. Verzorgd schrijnwerk met typische kleine roedeverdeling. Rechthoekige houten deur met rooster met rondbogig bovenlicht.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/B/18.

Auteurs: Lanclus, Kathleen