Houten barak

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houten barak

Beschrijving

Houten barak gelegen aan het Ophovenerbos. De barak staat sinds de jaren 1960 op deze locatie (kadastraal geregistreerd in 1979). Ze zou afkomstig zijn van het voormalige geallieerde vliegveld Y-32 (Opglabbeek) uit de Tweede Wereldoorlog (aangelegd vanaf 1944). Op het vliegveld in Opglabbeek werden verschillende houten barakken en tenten opgericht voor het onderbrengen van de lagere rangen en eenheidsdiensten. Mogelijk werd de barak ook gebruikt voor het onderbrengen van mijnarbeiders in de mijnen van Genk (verder onderzoek is nodig).

In Beringen werd er in 2011 een replica van een barak (TODD-type) voor krijgsgevangen die in de steenkoolmijn werden tewerkgesteld heropgebouwd. Deze barakken werden opgericht aan de mijnen vanaf 1942. Na de oorlog werden de barakken gebruikt om nieuw aangekomen migranten te huisvesten. De barak komt qua type sterk overeen met deze in het Ophovenerbos. In Dilsen-Stokkem aan de Vaartstraat staat langs de Zuid-Willemsvaart een barak die sterk doet denken aan deze barakken (eveneens gebruikt voor de huisvesting van mijnarbeiders?).

De barak in Meeuwen-Gruitrode is geplaatst op een betonnen voet en opgebouwd uit houten panelen (met horizontale planken). De noordgevel is niet meer oorspronkelijk. Licht hellend zadeldak waarvan de planken vandaag bekleed zijn met golfplaten in plaats van met asfaltpapier. Op de gevelplanken zijn nog sporen van een (witte) beschildering aanwezig. Deels bewaarde houten ramen en deur. In de barak wordt de ruimte geritmeerd door spanten (overeenkomend met de houten panelen van de gevels) en zijn ook nog dubbele binnenwanden bewaard gebleven voor de onderverdeling van de ruimtes.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Meeuwen-Gruitrode, afdeling IV (Gruitrode), 1979/52.
  • REUMERS K. 2012: Het voormalige Geallieerde vliegveld codenaam Y-32 Ophoven (Opglabbeek), onuitgegeven nota’s.

Auteurs: Verwinnen, Katrien