Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Hoewel het bouwdossier van deze woning niet werd teruggevonden, kunnen we met grote zekerheid zeggen dat ze net als de belendende panden gebouwd werd in de eerste jaren na de aanleg van de straat in 1909. Een bouwdossier van een verbouwing in de achterbouw van 1913 wijst hierop. Eigenaar van het pand was op dat moment Morits Bock. Het is best mogelijk dat de architect die de verbouwing tekende, Jan Kubis, ook instond voor het ontwerp van de woning zelf.

De statige, klassieke beaux-artsstijl, gekenmerkt door een rijk materiaalgebruik van natuursteen en smeedijzerwerk en een verwijzing naar de decoratie uit de Franse bouwstijlen, past uitstekend bij de omvang van deze burgerwoning. Het huis telt drie traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Het parement van witte natuursteen rust op een plint van blauwe hardsteen, en eindigt met een klokgevel die het leien voorfront van de als mansarde uitgewerkte bovenverdieping doorsnijdt. Klassieke indeling van de begane grond met segmentbogige deur en twee vensters. Nadruk op de bel etage door een gevelbreed natuurstenen bow-window dat uit vijf gekoppelde rechthoekige vensters bestaat. Bekroning van de bow-window door een smeedijzeren balkonleuning, waarop de drie deurvensters van de tweede verdieping uitkomen, die getypeerd worden door de afgeronde bovenhoeken. Opvallende mansardeverdieping, met centraal de klokgevel waarin een groot rondboogvenster zit met gebogen balkon met smeedijzeren leuning. De klokgevel is geflankeerd door twee topstukken, versierd met chutes, wat een typisch floraal element is van de beaux-artsstijl. Dezelfde ornamentiek vinden we terug op de sokkels van balkon en bow-window. De detaillering van de gevel is goed bewaard, met zowel authentiek schrijnwerk, smeedijzerwerk als decoratie in natuursteen. De dakbedekking is vervangen.

De woning is volgens de klassieke enkelhuisplattegrond ingedeeld, die gangbaar is sinds de 19de eeuw voor de stedelijke burgerhuizen. In de deurtravee zit de gang met het trappenhuis, geflankeerd door een enfilade van salon, eetkamer en veranda. Deze indeling wordt herhaald op de verdiepingen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3631 (1913).
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 230.