Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

In 1928 ontwierp architect Robert Soebert deze art-decowoning in opdracht van juffrouw Suzanne Klecker, wonende op de Plantin Moretuslei 65. De Luxemburgse Suzanne Klecker (Kierelshof, 1889-Berchem, 1941) vestigde zich eind 1906 als dienster te Antwerpen, en was na de Eerste Wereldoorlog diamantbewerker van beroep. Zij betrok de woning in januari 1929. Klecker had in 1924 door Soebert al een appartementsgebouw in de Uitbreidingsstraat laten optrekken.

De woning vertoont door de tweezijdige erker sterke gelijkenissen met het modernistische pand twee huizen verder, dat door Hendrik Wittocx werd ontworpen in 1936. De woning van Soebert is echter nog een duidelijk art-deco-ontwerp, waarin de doorlopende tweezijdige erker, de geometrische belijning van het ijzerwerk in de twee poorten en de strakke, geometrische belijning van de versiering van de kroonlijst, console van de erker en omlijsting van de poorten, de belangrijkste kenmerken zijn.

De woning telt drie bouwlagen en een mansardeverdieping, en twee traveeën die in de bovengevel tot één gereduceerd worden. De begane grond heeft een bepleisterd parement waarin twee rechthoekige poortopeningen met bewaard art-decosmeedwerk. De tweede en derde bouwlaag hebben centraal in het rode bakstenen parement een opvallende tweezijdige erker met bepleisterde muurdelen tussen de houten vensters met (vernieuwde) horizontale indeling. Het balkon dat de erker bekroonde, is niet meer aanwezig. De mansardeverdieping was oorspronkelijk bekleed met "vergleisde tichels", en is van de gevel afgescheiden door een brede, doorlopende band.

De woning heeft een bel-etage-indeling en is niet onderkelderd. Op de begane grond rechts de hal met trappenhuis, links de garage, aan tuinzijde wasplaats en kolenhok. Op de bel-etage zit aan straatzijde het gevelbrede salon, met eetplaats in enfilade en met een klein "office" achter het trappenhuis in de rechter travee; aan tuinzijde zijn keuken en terras ondergebracht. De tweede verdieping biedt plaats aan slaapkamers en badkamer, op de mansarde drie kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 9426; Vreemdelingendossiers, 481 # 119600 en 968 # 15634.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 219.