Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

In 1911 realiseerde aannemer Henri Van Haevermaet het ontwerp voor deze neoclassicistische burgerwoning in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij De Voorzorg, waarvan hij ook gedelegeerd bestuurder was. Deze maatschappij bouwde verschillende huizen in de Velodroomstraat, in alle toen gangbare stijlen, van neoclassicisme over beaux-artsstijl tot art nouveau. Ondanks de afwisselende gevels werd telkens dezelfde standaard enkelhuisplattegrond gekozen, met in de deurtravee de gang en het trappenhuis, geflankeerd door een enfilade van salon, eetkamer en veranda. In de lagere achterbouw achter de gang zit de keuken en de badkamer; bij elke woning voorziet deze bouwmaatschappij een naaikamer boven de keuken.

Het neoclassicistisch burgerhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel heeft een parement van witte natuursteen, dat volgens de 19de-eeuwse neoclassicistische standaarden is opgedeeld: plint in blauwe hardsteen met lage keldervensters, houten kroonlijst op klossen, imitatievoegen op de begane grond, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, centraal risaliet met balkon, regelmatig geplaatste segmentboogvensters. Typisch neoklassieke elementen zijn de balustrades van het balkon en in de borstweringen van de vensters op de tweede bouwlaag, de tandfries onder de kroonlijst en de ranken die het risaliet bekronen. De aparte omlijsting van de beneden- en bovenvensters is een lichte invloed van de art nouveau, de stijl die toen eigentijds was. Het houtwerk van ramen en deur is nieuw, maar is gemodelleerd naar het oorspronkelijke model.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3214.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 218.