Kapel van de Weerstand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Weerstand

Beschrijving

Kapel opgericht na de Tweede Wereldoorlog voor de herdenking van de gestorven verzetsstrijders uit de streek. De kapel is gelegen aan de rand van het bos "Schootsheide". Buiten de belangrijke historische waarde van de kapel is dit ook een belangrijk oriëntatiepunt in de omgeving.

De kapel werd opgericht voor de herdenking van de omgekomen verzetslieden van het Geheim Leger, een gewapende Belgische verzetsgroepering, ook gekend als "Het Leger van België". Het symbool van deze verzetsgroep is een omgekeerde driehoek met leeuwenkop. Dit symbool werd op verschillende plaatsen aan de kapel aangebracht. Het Geheim Leger was vooral actief vanaf 1944, na de landing van de geallieerden in Normandië. In september 1944 verzamelden verschillende verzetsstrijders in dit bos om samen met de geallieerden de Duitsers aan te vallen. Door verraad waren de Duitse troepen op de hoogte van de voorbereidingen en vielen ze de schuilplaats in Rotem (codenaam: Anatol) aan waarbij begin september meer dan 130 verzetslieden uit de streek gedood of gevangen genomen werden. In het bos zouden zich op de plaatsen waar verzetslieden werden doodgeschoten kruisen bevinden. De ligging van één kruis is bekend, namelijk aan de Weerstandersweg in Neeroeteren (Maaseik). Het is een ijzeren kruis met gedenkplaatje: "Hier vielen voor/ het vaderland/ Alfons Liberloo/ Louis Linden/ Laurent Dillen/ op 13 september 1944". De namen van de gestorven verzetsstrijders aan het kruis zijn ook vermeld bij de gedenkplaten aan de kapel.

De kapel werd in 1946 gebouwd en op 21 juli 1947 ingehuldigd aan de rand van het bos waar de schuilplaats van het verzet gelegen was. Later werd de kapel uitgebreid met een elektriciteitscabine in een aansluitend volume. De herdenkingen zijn nog zeer actueel. Zo worden er jaarlijks herdenkingen georganiseerd door het Comité Kapel van de Weerstand Rotem (Koninklijke Unie der Verbroederingen van het Geheim Leger – Sector Maaseik – Schuiloord Rotem).

Bakstenen kapel op een rechthoekige plattegrond onder een leien zadeldak. Spitsboogvormige toegang met op de gevel volgende tekst: "Gij die voorbij gaat kniel even neer hier vielen helden voor plicht en eer". De gevel is centraal bekroond met het symbool van het Geheime Leger (leeuw in zwarte driehoek met rode rand) en een kruis. In de zijgevels spitsboogvormige muuropeningen. In het portaal spitsboog met ijzeren hekken dat het interieur afgeschermd. Mijtervormig gewelf met planken bekleed. Sober altaar met Mariabeeld en kruis en recentere herdenkingsplaten.

Voor de kapel is er een lage bakstenen muur met buisleuning tussen bakstenen pijlers. Centraal voor de kapel is er een ronde zuil in rotsimitatie met kruis. Hiervoor ligt een steen met opschrift: "NIET EEN HEEFT HET HOOFD VOOR DEN VIJAND GEBUKT. ZIJ VIELEN HET KRUIS AAN HUN LIPPEN GEDRUKT. O KRUIS IN HET BLOED ONZER HELDEN GEPLANT, BEWAAR STEEDS EN ZEGEN ONS VADERLAND." Deze tekst is ook terug te vinden op een nieuwe plaat aangebracht op het altaar. Links en rechts van de kapel een paneel met de namen van de gesneuvelden: "Aan onze doden 1940-1945", de namen staan gerangschikt per gemeente met centraal bovenaan de officieren. Deze nieuwe panelen werden mogelijk voor de oude hardstenen platen geplaatst.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Dilsen-Stokkem, afdeling II (Rotem), 1947/20.

Auteurs: Verwinnen, Katrien