Meergezinswoning in neotraditionele stijl

Beschrijving

Deze meergezinswoning werd rond 1923 gebouwd in opdracht van M. Smeekens. Hij sprak voor het ontwerp Bureau Technique du Bâtiment Teknon aan, met destijds als directeur en architect Joan Coninck Westenberg. Het is een heel conventioneel, eenvoudig ontwerp, dat teruggrijpt naar de materialen van de neotraditionele stijl.

De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën onder plat dak. Rode bakstenen lijstgevel met blauwe hardstenen plint en houten geprofileerde kroonlijst. Er wordt witte natuursteen gebruikt voor hoekneggen van de muuropeningen, voor de rechte lateien van de vensters op de eerste verdieping en voor de doorlopende, golvende bovendorpels van de segmentbogige muuropeningen op de begane grond. Het schrijnwerk van de deur en de vensters is bewaard, en is gekenmerkt door de houten roedeverdeling van de bovenlichten. Ook de houten rolluiken beneden zijn bewaard.

De woning werd gebouwd als meergezinswoning, verdeeld in twee wooneenheden. Er is een klassieke indeling van de plattegrond, met links de gang met trappenhuis, en rechts een enfilade van twee of drie kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 6886.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II inventaris, 211.