Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd rond 1929 in opdracht van J. Kronengold, die vlakbij woonde op de Plantin Moretuslei 63. Architect Gustaaf Claassens werd aangesproken voor het ontwerp. De weinige woningen die we van hem kennen, geven ons het beeld van een vrij conventionele architectenpraktijk, waarbij de historiserende beaux-artsstijl afgewisseld werd met ontwerpen waarin een invloed van de art deco af te lezen is.

Typisch voor de beaux-artsstijl is de natuurstenen lijstgevel met decoratieve elementen uit de Franse stijlen en het fraaie smeedijzerwerk voor balkonleuning en voordeur. De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën, onder een leien mansardedak met centraal dakvenster in natuurstenen omlijsting dat de kroonlijst onderbreekt. Lage plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijst. Eenvoudige indeling van de begane grond, met getoogde muuropeningen: de deur links, twee vensters rechts ervan. Accent op de eerste verdieping, met een centrale natuurstenen bow-window, bekroond door een smeedijzeren balkonleuning. Op de bovenverdieping, centraal een segmentbogig deurvenster, geflankeerd door rechthoekige vensters. Onder de kroonlijst, een vlakke fries, op de hoeken versierd met een bewerkte console. Het schrijnwerk van deur en vensters is bewaard, met kenmerkende houten roedeverdeling van de bovenlichten bij de bovenvensters.

Het burgerhuis kreeg een klassieke enkelhuisindeling, daarmee de traditionele indeling van de stedelijke rijwoning sinds de 19de eeuw volgend. Links een gang met trappenhuis, waarachter keuken en wc. Rechts een enfilade van salon, eetkamer en veranda. Op de verdiepingen badkamer en slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 5417.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 206.