erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
215564
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215564

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dit eclectisch burgerhuis werd rond 1911 gebouwd in opdracht van Em. Verstrepen, die vlakbij woonde in de Transvaalstraat 8. Het ontwerp werd getekend Louis Verdonck, een bouwmeester uit Borgerhout.

De architect koos voor een eclectische bouwstijl, waarbij hij het veelkleurige gebruik van de bakstenen parementen dat we kennen uit de art nouveau, combineert met neoclassicistische decoratie en een klassieke opdeling van de lijstgevels, een concept dat heel vaak voorkomt bij burgerhuizen van rond 1910.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Hardstenen plint, geprofileerde houten kroonlijst op fijne modillons, segmentbogige muuropeningen met veelkleurige rollagen, decoratieve banden en kordonlijsten in blauwe hardsteen, centrale houten erker bekroond met smeedijzeren balkon, tegeltableaus op de verdiepingen waarvan de tekening is vervaagd. Gaaf bewaard schrijnwerk van deur en vensters, met eigentijdse indeling van de bovenlichten van de benedenvensters.

Klassieke enkelhuisplattegrond: gang met trappenhuis in de linker travee, rechts een enfilade van salon, eetkamer en veranda, achter de trap zitten keuken, bijkeuken en toilet.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3210.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 202.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215564 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.