Begin-20ste-eeuwse stadwoning

Beschrijving

Net zoals de meeste huizen in de Velodroomstraat, dateert deze woning uit de eerste jaren na de opening van de straat in 1909. De eenvoudige eclectische bouwstijl, waarbij ze het veelkleurige gebruik van de bakstenen parementen dat we kennen uit de art nouveau, combineren met neoclassicistische decoratie en een klassieke opdeling van de lijstgevels, is een concept dat deze bouwperiode typeert. Het bouwdossier voor deze woning werd niet teruggevonden, dus we kennen de ontwerper niet.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Eenvoudige lijstgevel met wit bakstenen parement, verlevendigd met banden van groene geglazuurde baksteen en vakken ingevuld met mozaïekversiering. Blauwe hardstenen plint met keldervenster, houten kroonlijst, hardstenen kordonlijst boven de eerste bouwlaag. Segmentbogige muuropeningen, met veelkleurige rollaag en hardstenen lekdrempel.

De detaillering van de gevel is niet goed bewaard: de mozaïeken zijn beschadigd, het schrijnwerk van ramen en deuren is gewijzigd.

• S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 199.