Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Onbewoonde, gesloten hoeve, uit de 19de eeuw, met rechthoekig erf. Mooie ligging, afgelegen van de straat, in een gaaf bewaard landschap. Imposant geheel van gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauwgekalkte, lemen vullingen op grotendeels verhoogde, bakstenen stoel. Zadeldaken met Vlaamse pannen.

De noordvleugel bestaat uit een vrij hoog woonhuis van vier traveeën met hiernaast de inrijpoort en een stal van twee traveeën onder lessenaarsdak. Voorgevelordonnantie in de veldgevel: drie beluikte vensters, drie zolderluiken, een woonhuisdeur met bovenlicht, de inrijpoort en een stalpoort onder gebogen houten latei. Gepikte stijlen (tien) en tussenstijlschoor in de tweede travee tegen de derde ankerbalk.

Ten zuiden, stallingen van vijf traveeën met aangebouwde varkensstal tegen de westzijde, voorzien van een lessenaarsdak met schilden. Drie deuren en aangepaste vensteropeningen. De achtergevel is versteend. De westgevel, waarschijnlijk stallingen onder mank zadeldak, kan niet besproken worden gezien de ontoegankelijkheid van het erf. De dwarsschuur (vier traveeën) is ondergebracht in de oostvleugel: schuurpoort in de erfgevel. Uitbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. Wagenhuis buiten het erf, haaks op de laatste travee der noordvleugel. Houtconstructie onder lessenaarsdak met overluiving der voorgevel. Achter de dwarsschuur bevindt zich de tuin, door een haag omringd, en de boomgaard.