Rijk versierd neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit neoclassicistische burgerhuis werd ontworpen in 1889 door Th. Vermeulen, een Borgerhoutse bouwkundige die de woning voor eigen rekening bouwde.

Het gaat om een rijk versierde neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. Een dergelijke opbouw komt vaak voor in de eind-19de-eeuwse wijken van Antwerpen, als alternatief voor het drie bouwlagen tellende burgerhuis onder zadeldak. Deze woning heeft behalve de standaard bepleisterde lijstgevel met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint en omlijste rechthoekige muuropeningen, een rijke versiering die boven de doorsnee-ornamentiek uitsteekt. De begane grond kreeg een geblokte bepleistering, vlakke omlijsting van de vensteropeningen en een opvallende, zware gekrulde omlijsting van de voordeur. Op de verdieping ligt het accent op de centrale travee, met balkon op consoles en een driehoekig fronton op geblokte pilasters met diamant- en leeuwenkoppen als neorenaissancistische bekroning van het deurvenster. Andere uit de neorenaissance geputte ornamenten zijn de noppen in de fries onder de kroonlijst en de diamantkoppen in de borstweringen van de bovenvensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 1279.

Auteurs: Van Craenenbroeck, Ludwine; Hooft, Elise