erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
215525
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215525

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het bouwdossier voor dit neoclassicistische burgerhuis werd in 1895 opgemaakt in opdracht van Edmond De Wael (1804-1886), "Courtier d’Assurance Anvers" en vice-consul van Portugal, wonende in de Mechelsesteenweg 22. Er wordt geen ontwerper vermeld in het bouwdossier.

De woning beantwoordt aan de standaard afmetingen van het eind-19de-eeuwse burgerhuis in Antwerpen en telt drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedak. De lijstgevel is bepleisterd en witgeschilderd, met hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, houten kroonlijst op modillons, rechthoekige muuropeningen. Imitatievoegen op de eerste en tweede bouwlaag. Afwijkend van de standaard gevelindeling is de nadruk op de bredere centrale travee, bekroond met versierd boogveld en zoldervenster dat de kroonlijst doorbreekt. De muurvelden tussen de vensters op de eerste verdieping zijn uitgewerkt als pilasters met kapitelen; op de bovenverdieping vlakke pilasters met chutes en eenvoudige ijzeren borstweringen. Oorspronkelijk kreeg de woning op de begane grond naast de deur een twee traveeën breed segmentbogig venster. In 1898 werd de begane grond verbouwd tot de huidige situatie, met een indeling die de drie traveeën van de verdiepingen weerspiegelt. Deze verbouwing wordt uitgevoerd door aannemer H. Van Gastel. Het schrijnwerk van de deur is bewaard; de ramen zijn vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1622, 1898 # 479.

Auteurs: Van Craenenbroeck, Ludwine; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215525 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.