erfgoedobject

Eclectische stadswoning

bouwkundig element
ID
215523
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215523

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze bescheiden eclectische stadswoning werd ontworpen in 1886 door E. Horckmans voor Mertens. Horckmans, wonende in Zurenborg in de Arendstraat 30, is als bouwmeester zeer actief in deze wijk, nadat hij in de jaren 1870 had gewerkt op het Zuid, de wijk die toen in volle ontwikkeling was. De voorbeelden van ontwerpen die we van hem kennen zijn allemaal eenvoudige, vrij gestandaardiseerde woningen, waarvan dit huis een voorbeeld is.

Het betreft een enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, met een op neoklassieke manier ingedeelde lijstgevel: houten kroonlijst met tandfries, hardstenen plint, natuurstenen krodonlijst en doorlopende onderdorpels, pilasters die de traveeën markeren. De combinatie met het materiaalgebruik, namelijk rode baksteen met natuurstenen speklagen, een bakstenen boogfriesje en kleurrijke tegelfriezen, maken het geheel eclectisch. Segmentbogige muuropeningen met rollaag waarin natuurstenen sluitstukken; deurvenster boven met ijzeren borstwering. Het schrijnwerk werd grotendeels bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 994.

Auteurs: Van Craenenbroeck, Ludwine; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215523 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.