• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis werd in 1901 ontworpen door architect Victor Durlet (zoon) op vraag van Michel Kennis. Durlet is rond 1900 actief als architect in de dan in ontwikkeling zijnde wijken van Antwerpen, waar hij voor talrijke opdrachtgevers opbrengsteigendommen bouwt, altijd voorzien van een verzorgde geveluitwerking.

Hier betreft het een bepleisterde en beschilderde bakstenen woning in neoclassicistische stijl met drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak. Een dergelijke opbouw komt vaak voor in de eind-19de-eeuwse wijken van Antwerpen, als alternatief voor het drie bouwlagen tellende burgerhuis onder zadeldak. De lijstgevel is afgewerkt volgens de toenmalige conventies met hardstenen plint, houten kroonlijst met klossen, een geaccentueerde middelste travee met balkon en sluitstuk boven het deurvenster, omlijste vensters op eerste verdieping en imitatievoegen op de begane grond. Onder de kroonlijst een fries met ronde ornamenten; glas in lood boven de deur; schrijnwerk van de guillotineramen op de begane grond is bewaard.

Oorspronkelijk bevonden zich in het dak twee mooi uitgewerkte oeils-de-boeuf, en een dakvenster met gebroken fronton, een vaas en smeedijzeren topstuk, nu niet meer aanwezig.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1600.