erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
215518
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215518

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze eenvoudige neoclassicistische rijwoning is ontworpen door architect E. Horckmans in 1886. Uit het bouwdossier blijkt dat hij de woning voor eigen rekening realiseerde. Horckmans, wonende in Zurenborg in de Arendstraat 30, is als bouwmeester zeer actief in de wijk, nadat hij in de jaren 1870 had gewerkt op het Zuid, de wijk die toen in volle ontwikkeling was. De voorbeelden van ontwerpen die we van hem kennen zijn allemaal bescheiden, vrij gestandaardiseerde woningen, waarvan dit huis een voorbeeld is. Zurenborg wordt van bij het begin getypeerd door de afwisseling van neoclassicistische rijwoningen met meer kleurrijke en originele ontwerpen in art nouveau, eclecticisme of neo-Vlaamse renaissance.

Dit huis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Men kan spreken van een licht asymmetrische indeling aangezien de linkse travee smaller is dan de twee andere. Lijstgevel met bepleisterd en beschilderd parement, hardstenen plint (met voetenschraper) en doorlopende (onder)dorpels, kordons, pilasters tussen de rechthoekige muuropeningen. Opvallend element in deze gevel is de fries onder de kroonlijst. Het schrijnwerk is beperkt bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 786.

Auteurs: Van Craenenbroeck, Ludwine; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215518 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.