Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

• is aangeduid als beschermd monument Manschappenbunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Manschappenbunker

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung: deel Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Manschappenbunker opgetrokken uit versterkte betonstenen behorende tot de Duitse Hollandstellung. De linie werd opgetrokken in de periode 1916-18 door het Duitse leger daar het vreesde voor een geallieerde aanval via het neutrale Nederland. De Stellung loopt van Knokke tot Beveren en sluit ter hoogte van Vrasene aan bij de eveneens Duitse Stellung Antwerpen, gebouwd in dezelfde periode. De bunkers te Evergem moeten gezien worden in het licht van de bescherming van het Kanaal Gent-Terneuzen. Ter hoogte van Eeklo (Strobrugge) splitste de linie zich op in een voorpostlinie en hoofdlinie. De linie werd slechts zeer beperkt en lokaal in een gevechtssituatie gebruikt.

De manschappenbunker heeft twee toegangen en langs de toegangszijde een platform dat als gevechtspositie kan fungeren met de bunker als borstwering. Eénkamerige bunker met uitgangen langs de achterzijde met een monolietuitbouw ertussen. De gang heeft een nis voor de toiletton.

De bunker die oorspronkelijk in open terrein lag, ligt nu in een bosje.

• STADSARCHIEF EEKLO, Fonds Georges E. Spittael.
  • ARTORIA BVBA 2011: De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland, Een thematische synthese, Eeklo, Comeet vzw.
  • DECOODT H. s.d.: II. De belangrijkste militaire gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen, (onuitgegeven onderzoeksresultaat Onroerend Erfgoed).
  • DE VOS A. 1971: Geschiedenis van Ertvelde, Ertvelde, Gemeentebestuur Ertvelde.
  • HANTSON K. 2011: De Grooten Oorlog: De impact van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) op Oost-Vlaanderen, (onuitgegeven studie, KUL, masteropleiding culturele studies).
  • SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.: Witsand uitgevers.
  • VERSTRAETE A. 2000: De Hollandlinie van Balgerhoeke tot Lembeke deel 1, de Eeklose Dobbelgebakkene, 4.
  • VERSTRAETE A. 2001: De Hollandlinie van Balgerhoeke tot Lembeke deel 2-4, de Eeklose Dobbelgebakkene, 1-3.
  • WILLEMS G. 2006: De Holland-Stelling 1914-1918 in groot-Assenede, De Twee Ambachten, 1.

Auteurs: Mertens, Joeri