Drie burgerhuizen ontworpen door Prosper Buyck

Beschrijving

Ensemble van drie burgerhuizen van elk twee traveeën met souterrain en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1908 in opdracht van aannemer Arthur Buyck, broer van architect Prosper Buyck. Drie gelijke huizen met linker, smaller deurtravee en licht uitspringende venstertravee, gekoppeld volgens repeterend schema. Bakstenen gevelparementen horizontaal belijnd door baksteenbanden in contrasterend kleur en rijk voorzien van sgraffitopanelen met bloemenvazen en putti in de blinde traptravee en onder het venster van de bel-etage. Begane grond met gecementeerde onderbouw met licht getoogd keldervenster en rechthoekige deur met bovenlicht. Rechthoekige vensters met geprofileerde imposten, grotendeels bewaard raamwerk. Driezijdige houten erker op de middenverdieping, erboven drielicht.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/C/50.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 6-7.