Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

In 1881 diende architect Aloïs Scheepers voor Smolders een bouwaanvraag in voor de bouw van een ensemble van zes woon- en winkelhuizen op de hoek van de Lange Kievit- en de Lange Herentalsestraat. We kennen Scheepers als een actieve bouwmeester en investeerder in de nieuwe wijken in de stad, waar hij burgerhuizen realiseert, zowel in neoclassicistische als in neorenaissancestijl. Zelf woonde hij in de Lange Kievitstraat.

Van de zes neoclassicistische woningen met een eenvoudige, gestandaardiseerde vormgeving, bleef enkel nummer 109 gaaf bewaard. De hoekwoning (Lange Kievitstraat 14-16) kreeg deels een nieuw parement, en bleef deels bestaan als eengezinswoning met verbouwde begane grond en met bewaarde fraaie ornamentiek op de bel-etage. De twee identieke woningen in de Lange Kievitstraat 18-20 werden verbouwd op de begane grond en kregen nieuw schrijnwerk. Van de drie identieke, spiegelend naast elkaar gebouwde woningen in de Lange Herentalsestraat 107-111, bleef enkel nummer 109 gaaf bewaard.

Deze woning telt drie bouwlagen en drie traveeën, onder een zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel kent alle elementen die toen gangbaar waren voor het neoclassicistische burgerhuis in Antwerpen: houten kroonlijst op klossen en modillons en met rechte tandfries, hardstenen plint met hoge keldervensters van het souterrain, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond. Rechthoekige, regelmatig geplaatste muuropeningen in eenvoudige omlijstingen, waarbij de centrale travee geaccentueerd wordt door een balkon met fraaie ijzeren leuning en een versierde sleutel bij het bovenvenster. Het schrijnwerk is bewaard en bestaat uit houten T-ramen. De voordeur is bekroond met een zware lijst, waarboven een bovenlicht; fijn ijzerwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 953.