Langgestrekte vakwerkhoeve

Beschrijving

Pittoreske langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw gelegen te midden van zijn velden en door een weg met de straat verbonden. Ordonnantie: aangebouwde varkensstal-dwarsschuur-woonhuis. Zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), en één travee onder lessenaarsdak. Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte lemen vullingen op gepikte plint met lage bakstenen stoel. Gepikte stijlen (elf), tussenstijlschoren in de vierde travee tegen de vijfde ankerbalk en in de zesde travee tegen de zesde ankerbalk, en een wandplaatschoor in de eerste travee. Twee rechthoekige vensters, een deur en een staldeur. De huidige lage poort is mogelijk een aanpassing van de oorspronkelijke schuurpoort. Pannen beschieting tegen de linkerzijgevel en strooien bekleding der rechterzijgevel. Recente aangebouwde travee tegen de rechterzijgevel.

Bakhuis en stalletje van vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Stijlen regelwerk met blauwgekalkte lemen vullingen op gepikte plint en zeer lage bakstenen stoel. Twee gekoppelde deuren. Achtergevel gedeeltelijk met bakstenen vullingen.

Gaaf bewaard voorbeeld van kleinschalig Kempisch landbouwbedrijf op traditionele wijze bewerkt: moestuin voor de hoeve, met rek voor bijenkorven en hazelnootstruik, omgeven door meidoornhaag en vlierbomen; rij tamme kastanjebomen, appel- en kersenbomen aan de weg; lindebomen en een eik achter het huis; de velden met greppels omzoomd. Waterput voor het woonhuis.