Kantoor- en bankgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantoor- en bankgebouw

Beschrijving

Op de stompe hoek van de Vesting- en de Pelikaanstraat, tegenover het monumentale diamantbeursgebouw Fortunia, is een eenvoudig kantoor- en bankgebouw gelegen met een gevel in witte natuursteen. Het pand werd ontworpen in 1929 door architect Jos de Lange in opdracht van Arthur Kohn, wonende in de Vestingstraat 72. De wisselagent van Slovaakse origine Arthur Kohn (°Wenen, 1876), verbleef sinds 1885 met zijn ouders en drie broers in Antwerpen. Hij huwde er in 1904 met Johanna Kellermann (°Wenen, 1885), kreeg een dochter en zoon geboren in 1905 en 1906, scheidde en hertrouwde in 1914 met de uit Algerije afkomstige Rachel Jeannne Celika Cohen Skali (°Mostaganem, 1877). Omstreeks 1912 vestigde hij zich samen met zijn oudere broer Oscar Kohn (°Wenen, 1875) als zelfstandig wisselagent, beide na een loopbaan bij de Banque Centrale Anversoise.

Het bouwdossier bevat geen plannen; de beknopte beschrijving van het te bouwen pand en de situering ervan tegenover Fortunia, geven ons echter de nodige zekerheid dat het om het huidige pand op nummer 72-74 gaat. Jos de Lange voert talrijke opdrachten uit in de diamantwijk in Antwerpen, zowel een synagoge, als woningen, slijperijen en kantoorgebouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelen de etalageruimtes op de begane grond; de Société Immobilière du Centre, die op dat moment haar zetel op dat adres heeft, laat ze herstellen door architect Jan De Mol. Ook deze naoorlogse etalages zijn ondertussen vervangen.

Het bank- en kantoorgebouw is in een strakke modernistische stijl opgebouwd, met een verzorgde natuurstenen lijstgevel. Het pand telt vier traveeën en zes en een halve bouwlaag onder plat dak. Op de begane grond, aan straatzijde in de rechterhelft een winkel, links het inkomportaal naar de kantoren. Boven de begane grond, een tussenverdieping, afgelijnd met een zware puilijst en samen met de begane grond voorzien van imitatievoegen. De bovengevel is verticaal geritmeerd door de vier over de hele gevel doorlopende muurvelden waarin bow-windows zijn vervat. De pilasters tussen deze stroken rusten op een console onder de puilijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1929 # 32327, 18 # 22615; Vreemdelingendossiers, 481 # 110806.