Appartementsgebouw met diamantslijperij

Beschrijving

Dit appartementsgebouw met winkel, diamantslijperij en burelen in de achterbouw, werd rond 1928 gerealiseerd voor M. Mendelson, wonende in de Van Ertbornstraat, en ook eigenaar van het gelijkaardige pand op nummer 62. Deze panden zijn typische voorbeelden van de complexen die in het interbellum voor de bloeiende diamantnijverheid in deze wijk werden gebouwd.

In 1928 maakte architect Albert Campioni een bouwdossier op voor de afbraak van huizen en de bouw van winkel met "appartementswoning" en achterliggend magazijn in opdracht van M. Mendelson. Uit een milieuvergunning uit 1929 blijkt dat in het magazijn een diamantslijperij met 68 mechanische toestellen werd geïnstalleerd.

Het complex bestaat uit een voorbouw van vier bouwlagen onder een mansardedak en een grote lage achterbouw onder platte bedaking die het volledige perceel opvult. De voorbouw heeft een straatgevel in verzorgde art-decostijl, ingedeeld in drie traveeën. Op de begane grond, twee winkels met een centraal inkomportaal, waarin zich ook de doorgang naar de achterliggende werkplaatsen en burelen bevindt. De etalagevensters hebben aan de kant van de inkomportaal, afgeronde hoeken; de met houten roedes verdeelde bovenlichten zijn vervangen. Op de verdiepingen zijn appartementen voorzien. Boven de puilijst, een lijstgevel met natuurstenen parement, centraal bekroond door een rode bakstenen geveltop met natuurstenen ornamentiek en kozijn voor het drielicht. De drie traveeën zijn van elkaar gescheiden door monumentale pilasters met versierde kapitelen; in elke travee brede rechthoekige vensteropeningen met borstweringen waarin een art deco motief is verwerkt. Het schrijnwerk van de ramen op de eerste verdieping is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1928 # 30592, 1928 # 30098.
  • Stadsarchief Antwerpen, Milieuvergunningen, 25 # 32386.