Twee eclectische een- of meergezinswoningen

Beschrijving

Twee identieke burgerhuizen of meergezinswoningen in eclectische stijl, volgens de vandaag verdwenen bouwdossiers voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Eduard Van Biesen in 1913 (nummer 29) en 1914 (nummer 23), naar een ontwerp door de architect Guillaume Peeters. Beide kadastraal geregistreerd op naam van Van Biesen tijdens het jaar van de bouwaanvraag, werden de panden respectievelijk in 1920 en 1921 verkocht, nummer 23 aan de natiebaas Jules Edward Seaux-Soenen (1877-1948), en nummer 29 aan de onderwijzer August Jozef Florentin Wauters-Van Heurck. Door het ontbreken van de bouwplannen kan niet worden vastgesteld, of het klassieke burgerhuizen dan wel meergezinswoningen betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt. In de nabije Berkenlaan bouwde Van Biesen in 1912 en 1914 nog drie rijhuizen van dit type (nummers 53, 69 en 75), die eveneens aan Peeters kunnen worden toegeschreven. Enkel van de vandaag verbouwde meergezinswoning Berkenlaan 69, werd het bouwdossier met het ontwerp van de architect teruggevonden.

Eduard Van Biesen, die in 1911 in de nabije Kruishofstraat zijn kantoren en ateliers had gevestigd, was vóór de Eerste Wereldoorlog als aannemer en bouwpromotor bijzonder actief in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Behalve meerdere rijhuizen in de Kruishofstraat, de Berkenlaan en de Eglantierlaan, bouwde hij nog twee beeldbepalende horecagelegenheden met een strategische hoekinplanting. Voor het ontwerp van zijn bouwprojecten deed hij zowel beroep op Peeters als op de architect Edmond Lauwens.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, tellen de rijwoningen drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevels onderscheiden zich door een verzorgd, volledig natuurstenen parement, op een plint van arduin. Symmetrisch van opzet, en geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel met een kroonlijst op consoles, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt ter hoogte van de bel-etage gemarkeerd door een balkon met smeedijzeren borstwering. Verder bestaat de opstand uit regelmatige registers van alternerend rechthoekige en getoogde deur- en vensteropeningen, met een waterlijst, sluitsteen of onderdorpel. Waar de chutes en guirlandepanelen van het hoofdgestel aan de Lodewijk XVI-stijl ontleend zijn, vertonen het bloemendecor van de borstweringpanelen en het sierlijke smeedwerk van het balkon de invloed van de art nouveau. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters, met kleine roeden in het bovenlicht, is enkel bewaard in nummer 29.

De plattegrond beantwoordt aan het klassieke type rijhuis, samengesteld uit een voorbouw met zijdelings ingeplante inkom- en traphal, en een smalle achterbouw in entresol.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1913/22, artikels 1358 en 2280, en 1914/27 artikels 1358 en 2979.