Bel-etagewoning in naoorlogs modernisme

Beschrijving

Burgerhuis in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Paul Steurs, naar een ontwerp door de architect Constant De Winter uit 1961. Het gebouw is een gaaf en representatief voorbeeld van de naoorlogse bel-etagewoning, exponent van een eigentijdse typologie, materiaalgebruik en primaire kleurstelling in de geest van Expo 58. Het ontwerp onderscheidt zich in die zin van de conventionele, veelal traditionalistisch gekleurde doorsnee-architectuur, die de suburbane verkavelingen in deze periode domineert. Van Constant De Winter, wiens carrière begin jaren 1950 tot volle ontplooiing kwam, zijn in de Antwerpse districten meerdere van dergelijke bel-etage- of meergezinswoningen uit de jaren 1960 bekend.

De rijwoning met voortuin telt twee brede traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Vermoedelijk is voor de constructie gebruik gemaakt van een skeletstructuur of tenminste vloer- en dakplaten uit gewapend beton. De lijstgevel met betonnen kroonlijst, onderscheidt zich door een parement uit donkerbruine handvormsteen, typisch toegepast in tegelverband met contrasterend wit voegwerk – brede lintvoegen in combinatie met minieme stootvoegen. Voor de bekleding van de slanke middenposten is geelkleurig glasmozaïek gebruikt met accentsteentjes in rood en blauw. De witgelakte houten kozijnvensters met typisch asymmetrische roedeverdeling, hebben telkens één blauwgelakte stalen raamvleugel, en witte 'Glasal'-panelen in de borstwering; het terugwijkende portaal met in het getraliede zijlicht geïntegreerde brievenbus en parlofoon heeft een volle zwartgelakte houten deur met nikkelen deurknop, de uit verticale schrootjes samengestelde garagepoort is witgelakt. Volgens de bouwplannen was de voortuin oorspronkelijk bekleed met flagstone, die een hoek voor gras of beplanting vrijliet.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de naoorlogse bel-etagewoning, ontsloten door een halfronde, zijdelings ingeplante traphal. Volgens de bouwplannen wordt de begane grond ingenomen door de inkomhal, de garage en bergplaatsen. De ‘living’ met haard en de eetkamer, volgens een open plan samengevoegd tot een L-vormige plattegrond, beslaan met de keuken de bel-etage; vanaf het overdekte terras met inbouwkast leidt een buitentrap naar de tuin. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers, de badkamer, de naaikamer en een berging.