Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis in cottagestijl naar een ontwerp door bouwmeester Philemon Schönberger uit 1927. Opdrachtgever was de Spanjaard Luis Mariscal (°Granada, 1895), echtgenoot van de Hongaarse Aranka Ida Szabo (Sümeg, 1896), een gezin met drie kinderen geboren tussen 1923 en 1926. Zelf gevestigd aan de Cederlaan voerde Schönberger, een architect of aannemer, tijdens de vroege jaren 1930 een tiental bouwprojecten uit in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk “Den Brandt”, zowel voor eigen rekening als in opdracht van particulieren. Van deze al of niet gekoppelde burgerhuizen in art-decostijl onder invloed van de architectuur van de Amsterdamse School, zijn de best bewaarde Groenenborgerlaan nummers 5 uit 1931 en 7-9 uit 1930, Wilgenlaan nummers 8 uit 1932 en 10-12 uit 1931, en Cederlaan nummers 10 uit 1933. Gematigd modernistisch is Cederlaan 41-43 uit 1934, een meergezinswoning met winkel op de hoek van de Vijverlaan.

De rijwoning in half open bebouwing, met een gevelbreedte van twee bij drie traveeën, telt twee bouwlagen onder een overkragend, complex zadeldak (pannen). Opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, berust het cottagekarakter op het houten pseudo-vakwerk – oorspronkelijk in combinatie met beraping - waarmee de topgeleding bekleed is. Puntgevels met windborden bepalen de opstand van voor- en zijgevel; de overhangende bedaking biedt beschutting aan het getrapt inspringende portaal aan straatzijde, en de gestapelde terrassen van eetkamer en slaapkamer aan tuinzijde. Verder beheerst regelmaat de ordonnantie, met overwegend brede vensters, en een drielicht met zuiltjes ter hoogte van de zithoek. Een typisch detail is de tweezijdige bloembak onder het salonvenster. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden is bewaard of naar oorspronkelijk model vernieuwd; de houten vensterluiken van de begane grond en het tuinpoortje zijn verdwenen.

De plattegrond is opgebouwd rond de inkom- en traphal, die een centrale inplanting kreeg in de woning. Volgens de bouwplannen beslaat de doorlopende suite van salon met haard in de vorm van een 'inglenook', zitkamer en eetkamer, samen met de keuken de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en de badkamer; het dakniveau herbergt twee overige kamers en een mansarde.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#2141 (Groenenborgerlaan 15), 238#2966 en 238#2652 (Groenenborgerlaan 5 en 7-9), 238#3430 en 238#3317 (Wilgenlaan 8 en 10-12), 238#3702 en 238#3994 (Cederlaan 10 en 41-43); vreemdelingendossiers 481#181816 en 954#1640.