Neoclassicistisch samenstel

Beschrijving

Deze twee neoclassicistische woningen werden gebouwd in de jaren 1870, in een bouwstijl en met verhoudingen die kenmerkend zijn voor deze bouwperiode. Met hun drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, en met een bepleisterde lijstgevel met hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, kordons, imitatievoegen, regelmatig geplaatste muuropeningen en centraal balkon, behoren ze tot het standaard type woning uit die periode in de 19de-eeuwse wijken van de stad Antwerpen. Het bouwdossier van deze twee identieke, spiegelende woningen werd niet teruggevonden. Afgaande op details zoals de geometrische versiering onder de onderdorpels en de versierde sluitsteen van de bovenvensters, kunnen we ze in de jaren 1870 plaatsen. Het originele schrijnwerk en de balkons werden verwijderd. Omdat ze aansluiten bij twee gelijkaardige woningen (32-34) geven ze echter een goed beeld van het oorspronkelijke straatbeeld van de Jacob Jacobsstraat op het einde van de 19de eeuw, voordat nieuwbouw en verbouwingen voor heterogeniteit en versnippering zorgden.