Een- of meergezinswoning in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1926. Bouwheer of eerste eigenaar was Theodoor Antonissen-Mattheys, zonder beroep. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, maar naar analogie met het ongeveer gelijktijdig opgetrokken, inmiddels verbouwde buurpand (nummer 51), en het tegenoverliggende meergezinswoningencomplex op de hoek van Berkenlaan en Acacialaan, kan het ontwerp worden toegeschreven aan de aannemer-bouwmeester Gerard Kloppers. Door het ontbreken van de bouwplannen valt niet uit te maken of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

Gerard Kloppers, van Nederlandse origine en zelf gevestigd op Berkenlaan 53 beschikte als lokaal bouwondernemer en vastgoedpromotor over een groot aantal bouwpercelen in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Hierop bouwde hij vanaf begin jaren 1920 landhuizen en meergezinswoningen, vermoedelijk bestemd voor verkoop 'sleutel-op-de-deur'. Naast een opmerkelijke groep cottages in de Acacialaan, realiseerde Kloppers woningen van uiteenlopend type in de Ahornenlaan, de Cederlaan en de Varenlaan. Met dit soort vastgoedprojecten lijkt hij in Antwerpen en met name Wilrijk actief te zijn geweest tot begin jaren 1930.

Voorafgegaan door een ondiepe voortuin, en met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, met schaars gebruik van natuursteen voor hoekblokken, lateien en dorpels, en arduin voor de plint. Asymmetrisch van opzet, wordt de compositie bepaald door een breed zijrisaliet met getrapte opbouw voor integratie van een balkon, bekroond door een blinde houten geveltop in stijl en regelwerk met windborden. Een gestrekte houten luifel beschermt het inkomportaal. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roedeverdeling is bewaard, evenals het smeedijzeren voortuinhek.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1926/36, artikel 3093.