Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Louis Van Biesen, naar een ontwerp door de architect Edmond Lauwens uit 1921. De bouwheer was een van de Gebroeders Van Biesen, vermoedelijk de zonen en sinds begin jaren 1920 de opvolgers van de aannemer Eduard Van Biesen. Deze had zich in 1911 met zijn kantoren en ateliers in de nabije Kruishofstraat gevestigd, en was vóór de Eerste Wereldoorlog bijzonder actief als bouwpromotor in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Zijn zonen realiseerden op hun beurt meerdere panden in de Berkenlaan en de nabije Eglantierlaan, zowel voor eigen rekening als in opdracht van derden. Opmerkelijk is de keuze voor Lauwens als architect, die aan het begin van zijn loopbaan kort vóór de Eerste Wereldoorlog, meerdere opdrachten had uitgevoerd voor vader Eduard Van Biesen, zoals het hotel-restaurant "Au Rond Royal" op de hoek van de Eglantierlaan en de Varenlaan. Zowel de vermenging van beaux-arts- en art-nouveaustijl als het type van deze meergezinswoning, herinneren aan eerdere ontwerpen door Lauwens, zoals twee paar gekoppelde burgerhuizen uit 1910-1911 in de Markgravelei.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd, volledig natuurstenen parement, op een plint van arduin. Symmetrisch van opzet, en geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bel-etage gemarkeerd door een rechthoekige erker met balkonbalustrade, en bekroond door een halsvormig dakvenster met voluten en een vaas als topstuk. Rondbooglisenen met sluitsteen, waterlijst en rankwerkmedaillons ter hoogte van de imposten, ritmeren de bovenverdiepingen. Verder bestaat de opstand uit regelmatige registers van deur- en vensteropeningen, met art-nouveau-waterlijsten op de begane grond, bewerkte boogvelden en Lodewijk XVI-guirlandes op de eerste verdieping. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur, erker en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan het type rijhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Volgens de bouwplannen omvat het gebouw twee wooneenheden: de hoofdwoning met woonvertrekken op de begane grond en slaapkamers op de tweede verdieping, en een huurkwartier op de eerste verdieping. Op de begane grond wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de inkom- en traphal en de keuken. Het huurkwartier op de eerste verdieping is samengesteld uit twee slaapkamers, een woonkamer en een keuken met bijkeuken. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers en vermoedelijk een 'cabinet de toilette' of badkamer, met erboven drie mansardekamers.