Complex met bank en hotel Century Tourist

Beschrijving

Het "Century Tourist" gebouw, een complex met een bank en een hotel, werd in 1929-1930 ontworpen door architect Jan R. Vanhoenacker voor de "Algemeene Bankvereeniging & Volksbank van Leuven" en voor de "S.A. Etablissements AUBERT". Vanhoenacker was in dezelfde jaren ook bezig met de Boerentoren en met het Century Hotel op de De Keyserlei. Al deze initiatieven zijn te kaderen in de voorbereiding van de Wereldtentoonstelling die in 1930 werd ontvangen in Antwerpen en die veel toeristen zou lokken.

Het elf bouwlagen tellende pand doet zich in het straatbeeld voor als een groot, ietwat grillig vormgegeven pand in gele baksteenbouw. Het hoofdgebouw bevindt zich iets naar achter tegenover de rooilijn, op een bredere basis gevormd door de onderste twee bouwlagen en met zijtraveeën die eveneens tot aan de rooilijn reiken. De brede lijstgevel kreeg bovenaan een natuurstenen kroonlijst waarop de naam van het hotel werd aangebracht. De eerder kleine, rechthoekige vensteropeningen van de hotelkamers, zijn verticaal verbonden door natuurstenen banden, die de gevel zijn strenge karakter verlenen. De strakke verticaliteit wordt doorbroken door de twee zijdelingse uitbouwen tegen voor de voorgevel in de uiterste traveeën. De later toegevoegde rechter travee doorbreekt de symmetrische opbouw. Deze toevoeging gebeurde in 1957 naar ontwerp van Armand Janssens en ging gepaard met de bouw van een groot aansluitend nieuw hotel ter hoogte van de nummers 12-16.

De twee onderste bouwlagen, die met het natuurstenen parement een sokkel vormen voor het hoge gebouw, grenzen aan de rooilijn. Ze bevatten centraal een magazijn, momenteel als winkels ingericht, en in de uiterste traveeën twee inkomportalen: links de toegang tot het "BYKANTOOR" van de bank, en rechts de inkomhal van het "CENTURY HOTEL". Op de brede puilijst is in het zeer herkenbare brede lettertype van het interbellum de naam van de "ALGEMEENE BANKVEREENIGING" aangebracht.

Het pand is opgebouwd op een rechthoekige plattegrond. Op de begane grond werd centraal aan straatzijde een magazijn voorzien, een grote rechthoekige ruimte met pijlers. Links van en achter dit magazijn, bevinden zich de inkomhal, het bureel en de kluis van de bank. In de rechtertravee, de inkomhal tot het hotel, dat alle verdiepingen in beslag neemt. Op de eerste verdieping vinden we de eetzaal van het hotel, met grote vensterregisters uitkijkend over de straat. Daarachter een lees- en schrijfzaal, de keuken en een sanitair blok. Links en rechts van de eetzaal bevinden zich de stookruimtes van bank en hotel. Vanaf de tweede verdieping wijkt de hoofdgevel van het hotel terug. De derde tot elfde verdieping bevatten hotelkamers, op de derde verdieping voorzien van een ruim terras boven de eetzaal.

• Stadsarchief Antwerpen, Audiovisueel archief, PB # 4384, PB # 4385.