Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

Dit neoclassicistische hoekpand werd rond 1876 opgetrokken voor rekening van Charles Lambrechts, wonende in de nabijgelegen Kievitstraat 76. De deurvensters op de begane grond die op de geveltekening in het bouwdossier worden weergegeven, duiden er op dat het van bij het begin als handelspand werd gebruikt, in overeenstemming met de ligging tegenover het station.

Het pand telt drie bouwlagen en twee keer drie traveeën aan beide zijden van de afgeschuinde hoektravee. Het pand is gevat onder een pannen zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels zijn volgens de standaarden van de neoclassicistische bouwstijl afgewerkt: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, hardstenen doorlopende onderdorpels en puilijst, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen. De bovenvensters kregen borstweringen in fijn ijzerwerk; op de hoektravee was oorspronkelijk een balkon met fijne ijzeren leuning voorzien. Momenteel is de begane grond volledig gewijzigd met verscheidene moderne winkelpuien, zoals bij alle panden op de De Keyserlei; het schrijnwerk van de bovenvensters is vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1876 # 835.