Appartementsgebouw met grand café en tea-room

Beschrijving

Appartementsgebouw met horecagelijkvloers opgetrokken in opdracht van de NV Brasseries Artois uit Leuven, naar een ontwerp van architect Frank Blockx uit 1941. Voor dit project werd een ouder pand afgebroken.

In de onmiddellijke omgeving van dit pand realiseerde Blockx reeds het "Hotel Carlton", een ontwerp van 1928 op de hoek met de Frankrijklei. Op de tegenoverliggende hoek zou hij in 1947 een tweede nieuwbouwcomplex bouwen voor Artois, het "Café des Arts". Architect Blockx debuteerde omstreeks 1905 met onder meer het statige neorenaissancehotel van zijn vader, de componist Jan Blockx. Hij was actief tot eind jaren 1950 en behoorde in de naoorlogse periode tot de dominante conservatieve strekking binnen de architectuur. De klassieke gevelopbouw en detaillering van de panden die hij voor Artois ontwierp, zijn hier een representatief voorbeeld is. De brouwerij deed tussen 1940 en 1956 meermaals beroep op Blockx voor bouwprojecten in Antwerpen.

Het grote, statige appartementsgebouw telt het appartementsgebouw drie traveeën in de De Keyserlei + een hoektravee + vier traveeën in de Anneesssensstraat en zeven bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevels kregen een parement van arduin voor de benedenverdieping, witte natuursteen voor de entresol en rode baksteen voor de bovenbouw. met een parement uit arduin voor de beneden- en natuursteen voor de bovenbouw. De benedenverdieping, met korfbogige deurvensters en een puiluist waarop een balkon, is als sokkel voor het gebouw uitgewerkt. Tussenverdieping met rechthoekige, deels gekoppelde deurvensters uitkomend op het doorlopende balkon. Bovengevel met regelmatig in de traveeën geplaatste, rechthoekige vensteropeningen, telkens met ijzeren borstwering, en verticaal verbonden door natuurstenen muurvelden. Boven de klassiek aandoende , in natuursteen uitgevoerde fries en gootlijst, is een attiek aangebracht, met een zwaar versierde kroonlijst in natuursteen. vier omlijste hoofdverdiepingen en een attiek, wordt de opstand beëindigd door het klassieke hoofdgestel. Eenvoudige afgeschuinde hoek, met natuurstenen parement en beneden een rechthoekige deuropening en eenvoudige vensters op de verdiepingen. Deze travee is bekroond door een reliëf met de afbeelding van een jachthoorn, het embleem van de Brouwerijen Artois.

Het café dat de eerste twee bouwlagen omvat, bestaat uit een "grand café" met keuken op de begane grond, toegankelijk via de deur in de afgeschuinde hoektravee. De team-room met podium voor orkest neemt samen met een aantal kleinere ruimtes zoals een kantoor de tussenverdieping in, toegankelijk via de deur in de uiterste travee op de De Keyserlei. Op de bovenverdiepingen is telkens een ruim appartement ondergebracht, toegankelijk via de trapzaal met lift, die uitkomt in de uiterste traveeën in de Anneessensstraat. De plattegrond van deze appartementen bestaat uit een ruime fumoir in de hoektravee, met aansluitend twee slaapkamers uitgevend op de De Keyserlei, en een enfilade van eetkamer, bureau en keuken aan de andere straatkant. Een centrale binnenkoer verlicht de ruimtes binnenin het bouwblok, zoals een slaapkamer, badkamer en vestiaire.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 13910.

Auteurs: Hooft, Elise; Braeken, Jo