Neoclassicistische meergezinswoning

Beschrijving

Deze neoclassicistische meergezinswoning werd gebouwd rond 1871 volgens een bouwaanvraag ingediend door Henri Steens, wonende in de Appelmansstraat 31. Henri Steens (1837-1905) is begraven op het Schoonselhof en was commissionaris of tussenpersoon in de handel.

Het pand, dat ondertussen op de begane grond moderne winkelpuien kreeg, telt vijf traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel is verticaal geritmeerd door de risalietwerking van de tweede en vierde travee. De oorspronkelijke begane grond was als sokkel voor de bovengevel uitgewerkt, met lage segmentbogige deur- en vensteropeningen in een parement met imitatiebossage en met een puilijst afgezoomd. De twee uiterste traveeën waren de deurtraveeën, in de drie centrale traveeën waren vensteropeningen en keldervensters aanwezig. Op de puilijst, een over de hele gevel doorlopend balkon met balustrade voor de bel-etage, waarvan de vensteropeningen bekroond zijn met entablementen versierd met medaillons en ranken. Rechthoekige, omlijste bovenvensters, op de derde bouwlaag met sierlijke ijzeren borstweringen. Het schrijnwerk en de goot zijn vervangen door kunststof. De brede, homogene bovengeleding is echter in haar versiering vrij gaaf bewaard en is hiermee een voorbeeld van de originele neoclassicistische bebouwing die men in de jaren 1870 heeft gebouwd op de De Keyserlei, die op dat moment nog de Wapperslei wordt genoemd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871 # 643.