Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1869 gebouwd in opdracht van H. Hermans, wonende op de Ossenmarkt 56. Het is een woning die de burgerlijke architectuurstandaarden van die tijd volgt, en een gaaf bewaard voorbeeld is van de doorsnee bebouwing die in de jaren 1860 en 1870 op de leien werd gebouwd.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint met keldergaten, begane grond met imitatievoegen en afgezoomd door puilijst, houten kroonlijst op klossen. Accent op de centrale travee door een balkon op consoles en met ijzeren leuning. Rechthoekige muuropeningen, vensteromlijstingen met oren op de hoofdverdieping, een versierde sleutel voor het centrale venster, bovenvensters met ijzeren borstwering en met veelhoekige versiering onder de lekdrempel. In de rechter travee een brede rechthoekige deur, met bewaard schrijnwerk: dubbele deur met bovenlicht; drie hardstenen treden.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1869 # 63.