Landhuis naar ontwerp van A. Pirenne

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl, gelegen op een groot perceel op de Middenhut vlak bij het Zoniënwoud. Het landhuis werd rond 1920 ontworpen door de architect A. Pirenne, die voor gegoede burgerij gelijkaardige villa's bouwde aan de kust (bouwaanvraag goedgekeurd in 1921). Gebouwd in opdracht van Georges Lequime, een letterkundige die het grootste gedeelte van de Middenhut verkavelde. Lequime behoorde tot de gekende familie Lequime-Jonet, die in de jaren 1830 grote delen van het Zoniënwoud had opgekocht.

Vlak bij het Zoniënwoud gelegen en ontworpen in een sobere Engelse cottagestijl. Een inrijpoort geeft toegang tot een achterliggende garage. Langgestrekt volume tegen de oostelijke perceelgrens aangebouwd. Een tot drie bouwlagen opgetrokken in witgeschilderde baksteen, op een plint in blote baksteen en met verticale accenten in blote baksteen. De verschillende dakdelen vormen een complexe eenheid (bedekt met rode pannen). Kenmerkend zijn de in- en uitsprongen die een gevarieerd geheel laten ontstaan: een over twee verdiepingen lopende erker met balkon, een halfopen voorportaal. Eveneens kenmerkend zijn de grote raamoppervlaktes met kleine raamverdelingen en luiken, de hoge schoorstenen, en het veelvuldig gebruik van dakkapellen. Op houten schorren uitkragende daken. Typische toepassing van groen geschilderd schrijnwerk.

De bouwaanvraag (1921) toont een planopbouw typisch voor Engelse landhuizen. Het landhuis is in twee delen opgesplitst: het eigenlijk woonhuis links van de inrijpoort, en de woonruimten voor de dienstboden en een paardenstal in het volume rechts van de poort. In het woonhuis geeft een "porche" toegang tot een centrale "hall", een vestiaire, een achteraan gelegen keuken, en een geïsoleerd gelegen bureau aan de voorzijde van de woning. De centraal gelegen hall (met erker) geeft op haar beurt toegang tot de andere leefruimten (eetkamer en salon) en de trap. Op de verdieping bevindt zich het strikt van de leefruimtes gescheiden nachtgedeelte. Voor de dienstboden is een aparte circulatie voorzien.

De huidige interne indeling is niet gekend. Het exterieur van het landhuis is intact bewaard (inclusief schrijnwerk).

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag 18.08.1921.
  • MAZIERS M. 2000: A propos de la famille Lequime à Rhode, Ucclensia, 179, 31-32.

Auteurs: Van Herck, Karina