Kantoorgebouw QTV

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantoorgebouw QTV

Beschrijving

Kantoorgebouw met duplexappartement naar een ontwerp van Driesen-Meersman-Thomaes architecten uit 1993-95, voltooid in 1996. Het project, aanvankelijk in opdracht van de nv ETIS, werd na het faillissement van deze firma in 1994 overgenomen door de nv Verlat Media. Waar het oorspronkelijke concept uit 1993 dateert, ondergingen de bouwplannen in een tweede versie uit 1995 nog enkele belangrijke wijzigingen en reducties. Een schorsing van de bouwvergunning door Ruimtelijke Ordening tijdens de ruwbouwfase, werd in beroep door de Provincie Antwerpen ongedaan gemaakt. Reden voor de schorsing was het ontbreken van de voorgeschreven parkeergelegenheid, en het overschrijden van de toegestane bouwhoogte. Het nieuwbouwproject integreert twee bestaande pakhuizen of ateliers achteraan het perceel, daar waar aan de straatzijde twee neoclassicistische rijwoningen werden gesloopt.

Het programma omvat vier kantoorplateaus, waarvan het gelijkvloers het volledige perceel beslaat en de verdiepingen aan een als patio ingericht dakterras grenzen. Ontworpen als duplexappartement omvat het penthouse een open woonniveau met geïntegreerde keuken, dat via een binnentrap in verbinding staat met de terugwijkende dakverdieping. Aan drie zijden omringd door dakterrassen herbergt dit hoogste niveau twee slaapkamers en een badkamer. De verticale circulatieschacht met lift, wenteltrap en sanitair deelt het gelijkvloers op, om hogerop tegen het hoofdvolume aan te leunen. Gekenmerkt door een orthogonale, evenwichtig gedimensioneerde geometrie, is het gevelfront opgevat als een transparant vlies met doorlopende beglazing, plastisch doorbroken door een erkerpartij. Waar de structuur op een asymmetrisch skelet van gegalvaniseerde I-profielen in dubbele kruisvorm berust, is voor het omlijstende metselwerk donkerrode baksteen gebruikt, en voor het fijn geprofileerde schrijnwerk antracietkleurig gemoffeld aluminium.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 86#931872 en 86#950242.