Villa naar ontwerp van André Jacqmain

Beschrijving

Villa gebouwd in 1951 naar ontwerp van de Brusselse architect André Jacqmain, als buitenverblijf voor de heer J.P. Moreels. De villa is omgeven door een aangepaste tuinaanleg en is harmonisch geïntegreerd in de boomrijke omgeving. Het geaccidenteerde terrein is bepalend voor de tuinaanleg en het architecturale concept. Een slingerende oprit geplaveid met breuksteen leidend naar de half ondergrondse garages en de natuurstenen keermuurtjes van de golvende tuin vormen typische eigentijdse kenmerken in de naoorlogse tuinarchitectuur. De architectuur van de villa getuigt van de individualistische verwerking van traditie en vernieuwing en een doordachte plattegrond. Architectuurhistorische stijlelementen uit het verleden worden op een non-conformistische wijze geïnterpreteerd in een moderne architectuur. De witgeschilderde bakstenen villa met L-vormige plattegrond, afgedekt door pannen zadeldaken valt op door de sterk geritmeerde gevels. Het onconventioneel gebruik van een arcade van getrapte boogvelden boven de beluikte vensters maakt de moderne rationele architectuur bijzonder en verleent de vormgeving een plastisch karakter.

• VERMEULEN A. 1986: De Leie tussen natuur en cultuur, Tielt, 564.

Auteurs: Lanclus, Kathleen